top of page

Amchi Jamyang Tashi Tsona

Vanwege zijn ervaring met geneeskrachtige planten werd hij aangesteld als directeur van de Farmaceutisch afdeling. Als specialist geneeskrachtige planten instrueerde hij vele studenten in het identificeren en ontgiftigen van de planten en het samenstellen van de kruiden. Hij leidde diverse medische kampen om kruiden te identificeren in Marrhi, Rothang enTriund (Himachal Pradesh, Noord-India). Voor het eerst werden de kruiden in India in het wild verzameld. Vanwege de schamele omstandigheden werden de trektochten altijd te voet ondernomen. Het was de lijfspreuk van Dr. Jamyang Tashi om de kruiden met een warm hart en compassie te vervaardigen. In 1976 werd hij benoemd tot de persoonlijke lijfarts van Z.H. de 14e Dalai Lama. Hij begeleidde Z.H. de 14e Dalai Lama op verschillende reizen en leidde wederom vele medische kampen. Tot aan zijn overlijden wijdde hij tijdens barre omstandigheden zijn leven aan de Tibetaanse geneeskunde.

Dr. Jamyang Tashi, vader van Amchi Lobsang Tsultrim, is geboren in 1918 in het plaatsje Tsona in Tibet. Toen hij 18 was, werd hij door Tsona Rinpoche (de hoogste lama in de provincie Tsona) voorgedragen om geneeskunde in het Men-Tsee-Khang in Lhasa in Tibet te gaan studeren. Hij volgde zijn studie onder de grote leermeester Lamen Khenrab Norbu, persoonlijke lijfarts van Z.H. de 13e Dalai Lama. Hij werd aangesteld als hoofdarts van de Farmaceutische Afdeling

voor een periode van acht jaar. Daarna, met goedvinden van zijn leraar, ging hij terug naar zijn geboortedorp en werd benoemd als persoonlijk lijfarts van Tsona Rinpoche.

In 1960 vluchtte hij naar India. Net als vele andere Tibetanen werkte hij de daaropvolgende twee jaren aan de Indiase wegen. In 1963 ontving hij een brief van de Tibetaanse regering in ballingschap waarin hij werd verzocht om zich aan te sluiten bij het in Dharamsala opnieuw opgerichte Men-Tsee-Khang.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Naast mijn opleiding in het Men-Tsee-Khang College leerde mijn vader me de geheime kennis van de farmacie en het behandelen van patiënten. Hij drukte me op het hart dat de belangrijkste motivatie van een arts het helpen van lijdende individuen is, en niet de rijkdom. Dr. Jamyang Tashi was een vriendelijke arts en hielp altijd arme mensen met gratis behandelingen en kruiden. Bij de consulten hielp ik altijd met het verstrekken van de kruiden. Zo leerde ik de namen kennen en de werkzaamheid van de kruiden. Ik voel me vereerd dat ik de volgens traditie de orale overdracht van de Ghyü Zhi (de ‘Vier Medische Teksten’) van hem heb ontvangen. Binnen de overlevering is dit een belangrijke stap om de lijn van de geneeskunde voort te zetten. Mijn vader heeft me geïnspireerd om de richting van Tibetaanse geneeskunde te kiezen. Ik voel me gezegend om in zijn voersporen te treden en zijn werk voort te zetten.

bottom of page